Rampart politidistrikt

Rampart politidistrikt i Lov Angeles er mer kjent som Rampart skandalen. Rampart er en bydel i Los Angeles og politiavdelingen i det distriktet var midtpunktet på en skikkelig skandaløs måte i 1990-årene. Ennå så ligger skandalen som ett slags grått tåkeslør over hele bydelen og det kommer nok til å ta ennå flere 10-år, om ikke flere 100 år, før det blir helt borte fra jordens overflate og glemt blant vanlige folk. For politiavdelingen vil det nok sikkert aldri bli glemt og det kommer garantert til å bli husket på ved flere anledninger, skulle en tro.

Det hele utspant seg, som sagt, rundt 1990-tallet i Rampart politidistrikt. Det var altså ikke bare en og annen politioffiser som dette handlet om, men stort sett alle som var ansatt i det politidistriktet. Men det var lettere sagt enn gjort å få bevis for hvem som hadde gjort hva når og hvor mange som egentlig var med på det.

Den som ble beskyldt for å starte det hele, var offiseren Rafael Pérez. Det viste seg at han absolutt ikke var mors beste barn og han hadde vært i flere gjenger hvor kriminalitet var dagligdags. Da han ble ansatt på Rampart politidistrikt var det ingen som fattet mistanke til at han var kriminell, men heller en som fulgte loven etter punkt og prikk. Han var en streng og rettferdig sjef. Men det viste seg etter hvert å være ett spill for galleriet.

Det var flere enn 70 politimenn som enten var med på alle de tingene som ble utført eller så kunne de ha vært med. Altså ikke alle som det ble funnet helt riktige bevis for at de hadde utført gjerningene som ble påstått at de hadde gjort.

Handlingene som ble utført på politiavdelingen var bland annet at de drakk alkohol i tjenesten. Det høres kanskje ikke så ille ut, men når det ble mer enn en vane å drikke i tjeneste og alt det andre som fulgte med, som narkotikahandel, bestikkelser salg av ulovlige spilleautomater og tyveri fra politiets beslagningslager som ble solgt videre av politimenn. Og dette igjen førte til ennå flere grove kriminelle handlinger. Dessverre kunne man ikke få nok bevis for det alle hadde gjort, men mange flere skulle nok ha fått en straff enn de som virkelig fikk det.

12 stykker ble suspendert på uviss tid, 24 offiserere ble skyldig i alt mulig, 7 stykker ble tvunget til å gå av med en gang og flere ble beordret til å jobbe med administrative oppgaver siden de ikke hadde nok bevis til å felle dem for noe kriminelt.

Rampart politidistrikts skandale kom til å bli en av Amerikas største korrupte skandalesaker, om den ikke var den aller største. Det førte til mer enn 140 forskjellige sivile rettsaker mot Los Angeles og det kom til å koste byen flere millioner kroner i oppreisning. Det sies at beløpet ble på over 900 millioner kroner.